Voor eens en voor altijd: welke tafel kies ik op een houten vloer?

Een houten tafel op een houten vloer, kan dat wel? En hoe combineer ik dat dan precies? We krijgen in onze concept stores en tijdens onze persoonlijke adviezen vaak vragen over dit moeilijke dilemma. Een eenduidig antwoord is er niet, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je hout met hout combineert. Wij geven je enkele tips én een ultieme gouden regel.

De gouden regel

We zijn het er over eens; een houten vloer geeft je woning meer karakter en voegt een vleugje warmte toe, maar hoe combineer je dat met een houten tafel? 

Niet zomaar elke houten tafel past op elke houten vloer, dus let goed op! Hout op hout is heel erg mooi, als het juist gecombineerd wordt. Hoe? Door je houten meubels minstens drie tinten lichter of donkerder te kiezen dan je houten vloer. Zo voorkom je dat het geheel te eentonig wordt omdat je teveel in dezelfde houtsoort in je interieur hebt. Het is dus belangrijker om meubels te kiezen die bij je vloer passen, en niet te focussen op meubels die bij de andere houten meubels passen.

Breek met staal en textiel

Door verschillende tinten hout in huis te halen houd je het geheel natuurlijk fris en heel natuurlijk. Hou je van die look, maar wil je toch iets om het geheel wat te doorbreken? Ga dan voor een houten tafel met een stalen onderstel, of leg een tapijt onder je tafel, om het geheel wat te breken. Veel mensen zijn bang om te kiezen voor een tapijt in de eetkamer terwijl dat net een heel intiem, gezellige sfeer creëert.

holmegaard notenhout tafel

Let er wel op dat je tapijt altijd voldoende groot is (laat ongeveer 60 cm uitsteken aan alle kanten) zodat je de stoelen nog makkelijk achteruit kunt schuiven. Opgelet! Een tapijt geeft je interieur een totaal andere look. Zorg er dus voor dat het niet too much wordt. Kies voor een tapijt in zachte kleuren zoals beige-, zand- en grijstinten of een nude exemplaar. Ga je net voor zo’n opvallend speelse look? Dan zijn er natuurlijk geen grenzen!

Een houten tafel met een stalen onderstel in wit, zwart of een andere kleur breekt de overgang van hout op hout. Het geeft in één oogopslag een strakker effect, dat toch mooi bij het geheel past. Een paar voorbeelden:

hedensted tafel steigerhout
Farstad industriele tafel steigerhout/stalen frame

Mix tinten, maar geen soorten

Heb je meerdere houten meubelen in huis? Zorg dat deze allemaal van dezelfde houtsoort zijn. De kleur, uitstraling en nerven van houtsoorten kunnen heel erg verschillen waardoor je een heel druk interieur gaat creëren, en dat is niet de bedoeling. Kies zoveel mogelijk meubels in dezelfde houtsoort om het geheel rustig te houden. 

Maar wordt het dan niet saai? Binnen dezelfde houtsoort zijn er ook verschillende kleurtinten, en geen enkel stuk hout is hetzelfde. De meubelen zullen dus allemaal wat verschillen van elkaar, maar toch een mooi geheel vormen. Let op! Dat betekent dus zeker niet dat je al je meubelen van dezelfde eetkamercollectie moet kopen. Wissel gerust eens af, of mix met een totaal ander materiaal. Zo kun je een prachtige industriële stalen kast perfect combineren met een houten tafel. Experimenteren is de boodschap! 

Tip: maak een moodboard op van je eetkamerinterieur om te beslissen voor welke look en materialen je wilt gaan. Wij maken er heel graag eentje voor je klaar! Helemaal vrijblijvend, tijdens je persoonlijk adviesmoment. 

Één van de twee

Om het contrast tussen je vloer en meubels beter te doen uitkomen, is het aan te raden om voor één van de twee effen hout te gebruiken. Als je voor een effen houten vloer kiest, kan je je meubels in een gewaagde of iets drukkere stijl kiezen. Zo steken je meubels mooi af tegen de houten vloer, en andersom.

Matchen maar!

Je hout-op-hout interieur fleur je helemaal op door te werken met de nodige accessoires. Als je voor je vloer en meubels een donkere houtsoort koos, is het niet aan te raden om aan te vullen met donkere accessoires, maar eerder met lichte pastel of nude kleuren, én zelfs felle kleuren. Door te werken met lichte kleuraccenten wordt het geheel wat zachter.

Als je eerder een lichte houtsoort koos voor je vloer en meubels, kan je afwerken met rijkelijke, donkerdere accessoires in zwart, grijs, donkerblauw en -groen, roest of okergeel. Door te werken met donkere kleuraccenten komt het geheel voller over. Dat betekent niet dat je hier ook niet kunt werken met heel lichte, natuurlijke accessoires. Op die manier creëer je een Scandinavische look. Een mooie plus? Door te kiezen voor duurzame en milieuvriendelijke merken geef je je Nordic interieur een extra verhaal mee. Voelt niet alleen goed, maar is ook fijn als gespreksonderwerp met je gasten!

Kleurstalen en advies

Als je nog niet helemaal zeker bent welke houtsoort er bij je houten vloer past, kan je altijd een stalenpakket aanvragen. Heel makkelijk om thuis te vergelijken en kiezen wat jij het mooiste vindt voor je interieur. Je vindt de kleurstalen op onze website.

Heb je liever advies bij je keuze? Dat kan ook! Onze interieur experten staan voor je klaar om je te helpen met het kiezen van de geschikte houtsoort en kleur. Online, in de winkel of gewoon bij je thuis. Vraag hier je interieuradvies aan.

Tags: