Wanneer kies je een ronde tafel in je eetkamer?

Hoe kies je nu de ideale eettafel? Er zijn zoveel verschillende modellen, kleuren en vormen waardoor de keuze heel erg moeilijk wordt. 

Bij het kiezen van je eettafel moet je met een aantal dingen rekening houden; zoals de vorm van de tafel, je eigen lengte, de beschikbare ruimte, het aantal personen dat aan de tafel zit, de functie van de tafel en het tafel type. En waarom kies je geen ronde eettafel?

Een hele lijst waar je aan moet denken en we begrijpen dat dit je stress kan bezorgen. Daarom hebben wij onze tips voor jou opgelijst. Zo wordt een tafel kiezen een makkie! 

Liever een hoek af!

Verkies je  een ronde tafel? Dan is het belangrijk om te weten dat rond meer ruimte vraagt. Voor een ronde tafel moet je voldoende ruimte vrijhouden zodat de ruimte nog luchtig oogt. Ook niet elke ruimte is geschikt voor een ronde tafel.

Als je niet zo’n grote eetkamer hebt en de ruimte zoveel mogelijk wil benutten, kies je best voor een ronde eettafel omdat deze minder plaats in beslag neemt dan een rechthoekige tafel. Een ronde tafel maakt het makkelijk om rondom de tafel te bewegen, en de kinderen kunnen zich al niet aan de hoeken van de tafel stoten!

Een ronde eettafel zorgt bovendien instant voor meer gezelligheid. Tijdens het ontbijt, de lunch of bij het avondeten kan iedereen elkaar aankijken, en dus makkelijk een gesprekje voeren! Wat ook heel handig is als je een feestje hebt, of bijvoorbeeld bij het spelen van een spelletje.

eikenhout
eikenhout rond

De voor- en nadelen op een rijtje!

+ ideaal voor in kleine ruimtes
+ makkelijk extra stoelen bijzetten
+ kinderen kunnen zich niet stoten
+ makkelijk omheen bewegen
+ gezelliger dan rechthoekige tafel

– niet tegen een muur aan te schuiven
– minder mensen aan de tafel
– niet geschikt voor smalle ruimtes

Het antwoord op al jouw vragen!

Hoe groot moet een ronde tafel zijn?

Bij het kiezen van een ronde tafel is het belangrijk om de minimale diameter te weten. Deze is weer afhankelijk van het aantal personen dat rond de tafel zal zitten.

Een ronde tafel voor 3-4 personen heeft een doorsnede van 110 centimeter, voor 4-5 personen zitten we aan 120 centimeter en voor 5-6 personen raden wij 130 centimeter aan. Met deze afmetingen is het voor iedereen comfortabel tafelen.

Natuurlijk zijn de stoelen die je wil gebruiken ook van belang, want stoelen met een armleuning zijn breder dan stoelen zonder armleuning. Als je voor stoelen met armleuning kiest heb je voor 4 personen een tafel met een diameter van 120 cm nodig. Per 10 cm extra diameter kan er een extra stoel aan de tafel.

Waar moet je nog op letten bij het kiezen van een ronde tafel?

Eens je de juiste afmeting van je tafel hebt bepaald, is het niet onbelangrijk om ook naar het onderstel te kijken. Het is nooit fijn om aan een tafelpoot te zitten, daarom is het afstemmen van je onderstel op het aantal personen aan de tafel belangrijk.

Een ronde tafel met 4 poten is ideaal voor 4 of 8 personen, maar niet voor 5 of 7 personen. Je kan in dat geval ook kiezen voor een onderstel in het midden van de tafel. Die geeft het meeste vrijheid qua aantal stoelen, maar kan in sommige gevallen instabiel zijn.

Hoe decoreer je met een ronde eettafel?

Don’t overkill it with accessoires! Als je je perfecte eettafel hebt gekozen is het tijd om de rest van je interieur aan te kleden met prachtige accessoires, maar let op dat je niet overdrijft want een ronde eettafel valt al hard op in je interieur! 

Om de ronde tafel extra te accentueren in je interieur kan je kiezen voor ronde accessoires, zoals een schaal, vaas, spiegel, tapijt of een leuke poef!

Ronde tafel eikenhout

Wat dacht je van ovaal?

We kennen allemaal een rechthoekige, vierkante en ronde eettafel, maar heb je ooit al eens gedacht aan een ovale eettafel? Gegarandeerd een eyecatcher in je interieur!

De ronde lijnen geeft de tafel een elegante uitstraling en maakt hem net dat tikkeltje specialer in je interieur. En ideaal voor een smalle ruimte! De tafel heeft geen hoeken waardoor je er, net zoals bij een ronde tafel, makkelijker omheen kunt bewegen.

De voor- en nadelen op een rijtje!

+ er moet nooit iemand aan de scherpe hoek zitten
+ geschikt voor smalle ruimtes
+ kinderen kunnen zich niet stoten
+ unieke eettafel

– niet tegen een muur aan te schuiven
– niet verlengen met tweede tafel
– lastiger om passend tafelkleed te vinden

PURE CONCRU tafel ellipse
PURE CONCRU tafel ellipse

5 redenen om voor een ronde eettafel te kiezen

1. Een ronde tafel neemt minder ruimte in beslag

In een niet zo grote woning moet je creatief omspringen met de ruimte die je hebt. Een ronde eettafel is dus een slimme keuze omdat deze ruimte in beslag neemt dan een rechthoekige tafel. 

2. Een ronde tafel biedt meer zitplaatsen

Met een ronde eettafel heb je nooit meer last van vervelende hoeken, wat ideaal is als je kinderen in huis hebt! Aan een ronde tafel kan je meer zitgelegenheid creëren omdat je geen rekening moet houden met de hoeken van de tafel.

3. Een ronde tafel breekt de ruimte

De ruimte waar je eettafel staat is vaak vierkant of rechthoekig en opgebouwd uit hoeken, wat maakt dat je niet veel ronde vormen in je interieur ziet. Een ronde eettafel is dus het perfecte stuk om je strakke interieur te doorbreken en een meer speelse en verrassende look te geven. Het creëert meteen een andere sfeer!

4. Een ronde tafel biedt veel mogelijkheden

Een ronde eettafel biedt heel wat mogelijkheden. Zo is het onderstel een mooi element om mee te spelen. Je kan kiezen voor één poot in het midden, of met 4 of 6 poten en dan nog eens in verschillende kleuren! Een houten tafel met wit of zwart stalen onderstel? Geen probleem!

5. Een ronde tafel is gezelliger

Ronde eettafels zijn heel wat gezelliger dan rechthoekige tafels! Je kan gezellig naast elkaar zitten en makkelijker met elkaar praten en oogcontact maken. Een ronde tafel is beter voor als je een oneven aantal personen een plaats moet geven. 

Bekijk ook onze video over ronde tafels:

Ronde tafels in ons aanbod

Forensted ronde eikenhouten tafel/rond stalen frame
Ronde tafel eikenhout
Halden ronde eikenhouten tafel/eiken frame
Hosdalen ronde eikenhouten tafel/stalen frame (dik eik)
Ronde tafel eikenhout
Hosdalen ronde eikenhouten tafel/stalen frame (dun eik)
PURE CONCRU tafel Round
PURE CONCRU tafel round
Ringsted industriële ronde tafel steigerhout/rond frame
Tags:
Mascha Beekmans
Op deze blog delen wij onze liefde, passie en werk op het gebied van interieur, design en styling. Je vindt er tips die je gaan helpen in je keuze voor een nieuwe tafel, bank of een mooie set stoelen. Bovendien staat de blog boordevol inspiratie voor de totaalinrichting van jouw interieur. We geven tips over materiaalgebruik en kleurentrends. Natuurlijk ontbreekt ook onze eigen woonaccessoire collectie niet. Pure handgemaakte producten en natuurlijke materialen. Ontdek de nieuwste collecties, en hoe jij shopt mét karakter.

Meest bekeken

Categorieën