De perfecte feesttafel, met de tips & accessoires van Pure Wood Design

December! Dat betekent feest maar ook véél voorbereiding voor die feestdagen. Als je familie of vrienden over de vloer krijgt voor een etentje wil je natuurlijk dat de tafel er piekfijn uitziet. Daarom geven wij  je graag een aantal tips om je feesttafel perfect aan te kleden. Hier komen ze!

Begin bij het begin: de basis

Voor je begint met het decoreren van je tafel kies je de kleuren die je wil gebruiken. Omdat kerst vaak al veel kleurrijke versiering met zich meebrengt, kies je voor de tafel best twee of drie zachte kleuren. Om het feestelijke er toch in te houden kan je gaan voor gouden of zilveren toetsen, gecombineerd met bijvoorbeeld roze, groen of blauw. De gekozen kleurencombinatie gebruiken we voor alle tafelaankleding, van tafellaken tot servies, bestek en afwerking.

TIP: gebruik niet te veel verschillende patronen, maar houdt de aankleding sober.

Je kan je tafel aankleden met 4 mogelijkheden:

 1. Een tafellaken: een tafellaken kan je gebruiken als je heel de tafel wil bedekken, om ze te beschermen tegen vlekken en krassen bijvoorbeeld.

   

 2. Een tafelloper: een tafelloper kan je gebruiken als je niet van een kale tafel houdt, maar de tafel niet helemaal wil wegstoppen.


  TIP:
  gebruik geen tafelloper als je een oneven aantal gasten hebt.

 3. Placemats: je kan voor placemats kiezen als je graag de tafel in het oog wil laten springen, maar de gasten niet aan een kale tafel wil zetten.

  TIP: gebruik enkel placemats als je tafel groot genoeg is en ze niet overheersen!

   

 4. Geen bekleding: als je het pronkstuk in je woning aan iedereen wil laten zien, kan je ook zonder tafelbekleding aan de slag.

  Wij kozen voor het aankleden van onze kersttafel voor placemats van jute in zachte bruin- en beigetinten. 

HKLiving servies
HKLiving servies

Tafeltje dekje

Een mooi servies maakt je feesttafel helemaal compleet. Het servies kies je op basis van het aantal gangen dat je gaat serveren. Je begint met een bord en bouwt daarna verder. 

TIP: Zorg dat elke laag kleiner is dan de vorige om een mooier geheel te creëren.

Het belang van een mooi en correct gelegd bestek is vaak onderschat. Het bestek kan de finishing touch geven aan een tafel, maar kan heel de tafelaankleding verpesten als het niet correct ligt. Zorg dat je voldoende bestek hebt voor de verschillende gangen die je serveert, en voor iedereen hetzelfde bestek dekt. Gebruik vooral geen verschillende door elkaar!

TIP: heb je veel verschillende gangen, maar geen verschillende formaten van bestek? Leg dan per gang het bestek op een verschillende hoogte.

Je kan niet altijd op voorhand weten wie wat gaat drinken tijdens het eten. Daarom zet je 3 glazen op tafel: voor witte wijn, voor rode wijn en voor water.

Om de tafeldekking af te werken kan je nog kiezen voor servetten. Let er wel op dat deze goed bij de rest van de aankleding passen! 

Wij kozen voor een servies van HKliving in aardetinten. Als basis plaatsen we 2 grote borden en bouwden daarop verder met een kommetje en mokken.

kersttafel decoratie
HK Living – 70’s cappuccinomok
HK Living Cappuccinomok - €7,95
HKLIVING Bold&Basic ontbijtbord 21 cm
HK Living – 70’s mok
HK Living 70's mok - €5,95
HK Living – 70’s schaaltjes 11 cm
HK Living 70's Schaaltjes - €9,99

Decoreren maar!

Je tafel decoreren doe je ook niet zomaar. Je houdt best rekening met de kleur, de vorm en de hoogte van je decoratie. Zo creëer je een harmonieus geheel.Kies voor je decoratie één hoofdkleur en twee zachte accentkleuren, of net twee contrasterende tinten. Ga voor dezelfde vorm in borden, kaarsen, enzovoort. Zo behoudt je de harmonieuze sfeer van de decoratie.

TIP: Hoekige vormen kunnen als snel teveel van het goede zijn!

Qua hoogte heb je vrij spel. Spelen met verschillende hoogtes zorgt dat de aandacht wat verdeeld wordt over heel de tafel en niet op één punt blijft steken.

TIP: zorg dat de decoratie niet in het gezichtsveld van je gasten zit.

Decoreren is heel erg leuk maar zorg ervoor dat je tafel overzichtelijk blijft en niet overvol staat. Het is de bedoeling dat de gasten elkaar nog zien zitten en dat er nog plaats is om het eten te zetten!

Wij decoreerden onze tafel met kaarsen van verschillende hoogtes en breedtes in roze en grijze tinten.

kersttafel pure wood
kersttafel pure wood

Nu tover jij je tafel in 1-2-3 om in een feesttafel! Alle producten en accessoires zijn verkrijgbaar in onze conceptstores te Diest en Merelbeke, en op onze webshop.

Bovendien profiteer je de hele maand december nog van fijne feestprijzen op al onze indoor tafels: 10% korting!
Als dat geen mooi cadeau is!

Tags:
Mascha Beekmans
Op deze blog delen wij onze liefde, passie en werk op het gebied van interieur, design en styling. Je vindt er tips die je gaan helpen in je keuze voor een nieuwe tafel, bank of een mooie set stoelen. Bovendien staat de blog boordevol inspiratie voor de totaalinrichting van jouw interieur. We geven tips over materiaalgebruik en kleurentrends. Natuurlijk ontbreekt ook onze eigen woonaccessoire collectie niet. Pure handgemaakte producten en natuurlijke materialen. Ontdek de nieuwste collecties, en hoe jij shopt mét karakter.

Meest bekeken

Categorieën